Stichting ROAT

Straathoekwerk

Het straathoekwerk is een belangrijk onderdeel van het jongerenwerk. Op straat ontmoet je de jongeren waar zij zich thuis voelen .Je treedt als het ware binnen in hun wereld. Straathoekwerkers spreken de doelgroep aan met de term gasten. Ze benaderen de gasten als een gelijke. Ze wachten niet tot deze gasten bij hun komen, maar zoeken ze zelf op in de openbare ruimte of bij hen thuis. Zo bereiken ze ook personen die niemand anders bereikt. Dat is de kracht van het straathoekwerk.

Veel gasten staan er in hun leven vaak alleen voor. Daardoor hebben zij niemand om mee na te denken, die hen rust geeft, die hen bijstaat in hun zoektocht… Straathoekwerkers bieden gasten een relatie waarbinnen alles bespreekbaar is, ook datgene wat ze aan niemand anders durven zeggen.

En samen wordt er dan nagedacht zodat de gast zelf een beslissing kan nemen. Welke beslissing de gast ook neemt, de ondersteuning van de straathoekwerker verliest men niet. Zo blijft het straathoekwerk die mensen bereiken die anders overal uit de boot vallen.

Straathoekwerkers worden ook ingezet bij meldingen van structurele jeugdoverlast. Wij spreken de jongeren dan aan over de problemen die ervaren worden. We proberen de jongeren mee te laten te denken over het probleem, hen probleemeigenaar te maken, zodat de zelfredzaamheid groeit. Ook ontstaan er op deze manier creatieve en spontane activiteiten. Afhankelijk van de situatie wordt getracht om tot rechtstreekse afspraken tussen de overlast gevende jeugd en omwonenden te komen.

 

Meer weten?

Wil je meer weten over straathoekwerk? Neem contact op via onderstaand formulier.

Contact

Heb je een vraag of opmerking? Stuur ons dan een bericht.